Napelem | Pro – Kontra

napelem, napelem, nap elemHa napelemes rendszerekről beszélgetünk, olvasunk, nagyon sokféle véleményt lehet hallani. Ha eddig nem tudtuk hogyan viszonyuljunk az ilyen rendszerekhez, akkor most részletesen bemutatjuk minden mellette és ellene szóló tulajdonságát.

 

Az alap és legfőbb mellette szóló tulajdonság, hogy a napelem egy megújuló energiaforrás. Tehát a fizikai folyamatokon végbemenő áram előállítása a Nap sugarainak segítségével történik így amíg a Napunk „él” ezek állandóan végbemenő folyamatok. Ezek a napsugarak mindenhol jelen vannak ezért a hosszúsági és szélességi fokoktól függetlenül mindenhol lehet élvezni ezek hatását a napelemes rendszereken. Az állandóan sütő Nap sokkal több energiát sugároz a Földre, mint amit az emberiség fel tudna használni. Természetesen ezeknek a rendszereknek a hatásfoka a napos éghajlati övben magasabb, de az egyenlítőtől északra és délre is lehet fokozni a rendszerek hatásfokát különböző technológiával.

 

Szintén egy pozitív tulajdonságuk, hogy a működésük során nem termelnek semmilyen környezetre ártalmas anyagot. Az aktuális komoly környezetszennyezésre  tekintettel a napelemes rendszerek elterjedése nagy mértékben javítaná a szennyezés mértékét.

Általában a rendszerek költségét szokták leginkább a negatív tulajdonságok közé sorolni. Egy ilyen napelemes rendszer telepítési költsége valóban magas, mint minden ilyen bonyolult és összetett rendszernek, ezért sokan elhatárolódnak ezek kiépítésétől. Egy jól tervezett és telepített rendszer megtérülési ideje 8-10 év is lehet, de a panelek élettartama akár több mint harminc év. (Amerisolar panelek teljesítménygaranciája 30 év, 80,6%-a a névleges teljesítménynek) Tehát a 8-10 évtől már profitot termelhet és a harmincadik év után se megy tönkre a rendszer, csak a mai általános álláspont szerint évi kb. 0,8%-ot veszít a teljesítményéből.

 

Hasonló hátrány a rendszerek időjárástól való függősége. Magyarországon a napsütéses órák száma régióktól függően 2000-2400 óra/év (2016). Az 1981-2010 adatokat nézve ez fokozatosan emelkedik.

 

miért éri meg napelemet vásárolni? Hol vásároljak napelemet?

Ez a mindennapokban annyit jelent, hogy a kevésbé napfényes időszakokban azt a megtermelt energia mennyiséget tudjuk használni amit az erősen napsütéses időben a napelemes rendszer megtermelt és az áramszolgáltató rendszerében tárolt. Ehhez a hátrányhoz tartozik még az optimális működéshez tartozó hely, helyszín. A rendszerhez nem megfelelően kiválasztott felület nagy mértékben rontja a hatásfokát. Például egy összetett tetőfelület, egy lapos tető, egy rossz tájolású tető mind kedvezőtlen az üzemelés tekintetében. Magyarországon az ideális a déli tájolású, 25-35 fokos tető és figyeljünk arra, hogy lehetőleg ne árnyékoljuk fákkal, oszlopokkal, egyéb tereptárgyakkal a napelemes rendszerünket.

Ezekből az érvekből kitűnik,hogy ugyan a rendszerek kiépítési költsége viszonylag magasabb az ideálisnál,  de inkább több érv szól mellettük mint ellenük. Aki szeretné pénzét egy hosszú távú, megtérülő befektetést megújuló energiaforrásba fektetni, az bátran vágjon bele egy ilyen napelemes rendszer kiépítésébe.

 

 

Forrás: internet

Close Menu
×
×

Cart